28 Haziran 2015 Pazar

Patlıcan Kebabı Tarifi

Pişirme süresi uzun ancak fırında yapılmasından dolayı hafif bir et yemeği olan patlıcan kebabını yemeye doyamayacaksınız. Normalde şişe geçirilip yapılan kebabı ben evde denedim, oldukçada lezzetli oldu. Patlıcan kebabının püf noktası, patlıcanların iyi seçilmesi ve etin kuzu eti olması. Birde pişen patlıcanın kabuklarını tamamen soyup köfte ile birlikte dürüm yaparsanız parmaklarınızı yersiniz:)…
Malzemeler :
6 adet patlıcan
750 gr. kıyma
2 adet soğan
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 çorba kaşığı salça
2 adet domates
5 adet biber
tuz
karabiber
pul biber
Hazırlanışı :
Patlıcanları yarım parmak uzunluğunda olacak şekilde keselim. Acısının kalmaması için tuzlu suda 25-30 dakika kadar bekletelim.
Patlıcanları bekletirken kıymayı geniş bir kaba alalım. Soğanı rendeleyelim ve kıymanın bulunduğu kaba alalım. Baharatlarıda ilave edip yoğurmaya başlayalım. Yoğurma işlemi bittikten sonra yuvarlak şekiller verelim. Daha sonra tuzlu suda beklettiğimiz patlıcanları alalım ve güzelce yıkayalım. Sırasıyla bir patlıcan, bir köfte olmak üzere tepsiye dizelim. Bütün malzemeleri bu şekilde hazırlayalım. Sosu için ise salçayı, baharatları ve yağı 1 bardak kaynar suya ekleyelim. Sosu, patlıcanların ve köftelerin üzerine gezdirerek dökelim. En üstede dilimlediğimiz domateslerle, biberlerle dizelim. 190 derecelik fırında yaklaşık 45 dakika kadar pişirelim. Nefis kebabımız hazır. Afiyet olsun…

Tavuk Sote Tarifi

Sıradaki tarif, yapımı kolay bir tarif. Tavuk sote, akşam yemeği için vaktiniz kalmadığında hemen başvurabileceğiniz pratik bir yemek. Öğrenciliğimdede oldukça sık yapıp yediğim bu güzel tarifi şimdi sizlerle paylaşıyorum.
Malzemeler : 
500 gr. tavuk göğsü
3 adet yeşil biber
2 adet domates
1 tatlı kaşığı domates salçası
tuz
karabiber
pulbiber
1 diş sarımsak
1 adet soğan
Hazırlanışı : 
Tavuk sotesi için öncelikle tavukları küp küp doğrayalım. Soteledikten sonra tencereye alıp soteleyelim. Bu işlemi suyunu salıp çekene kadar yapalım. Tavukları sotelerken soğanları küçük doğrayalım. Sarımsaklarıda küp küp doğrayalım. Hazırlanan soğan ile sarımsağı tencereye ilave edelim. Biraz soteledikten sonra küçük küçük doğradığımız biberleri atalım. Daha sonrada küp küp doğradığımız domatesleri ekleyelim. Son olarak salça ila baharatlarıda ekleyip pişirelim. İhtiyaca göre su da ilave edebilirsiniz. Piştikten sonra yanında pilav ile servis yapın. Afiyet olsun...

27 Haziran 2015 Cumartesi

Haşlama Yöntemi ile Yemek Pişirme

Merhabalar arkadaşlar. İlk yazımdan bu yana sizlerle hep yemek tarifleri paylaştım. Hepsi denenmiş, netice alınmış tariflerdi. Tariflerin sonu yok. Her çeşit malzemeyi yemeklere katabilir, tadına tat katabilirsiniz. Bunları yaparken hepsinin bir yöntemi var. Tariflerin arasındada kısa kısa bunlardan bahsetmek istiyorum aslında. Pişirme yöntemlerinden ilki haşlama tekniği ile pişirme.
Haşlama tekniği, özellikle et, tavuk, balık ve sebzelerde tercih edilen bir yöntem. Haşlama sıvısı olarakta su, et suyu, tavuk suyu veya süt kullanılabilir. Haşlama yönteminin amacı, besin değerlerinin kaybolmaması ve sindiriminin daha kolay olmasıdır. Yiyecekler ya direk olarak kaynar suya atılarak pişirilir ya da soğuk suya atılarak pişirilir. İkisindede ısı düşürülerek malzeme bir süre kaynatılır ve daha sonra ısı azaltılarak yemek pişirilir. Çok yüksek ateşte yemek pişirilmemelidir. Bunun sebebi yemeğin bir an önce haşlanıp sert olmasıdır. 
Haşladığımız malzemeleri pişirdiğimiz su çok lezzetlidir ve atılmadan kullanılmalıdır. İçinde pişirdiğiniz yemekten mutlaka vitaminler kalmıştır ve değerlendirilmelidir.
Sebzeleride haşlama yaparak buzdolabında ya da derin dondurucuda uzun süre muhafaza edebilirsiniz.

25 Haziran 2015 Perşembe

Izgara Köfte Tarifi

Ailecek pikniğe gitmek helede mangal yapmak yaz ayında en büyük keyiflerindendir. Arkadaşımın bu yıl bize hobi bahçesini vermesiyle bu keyif dahada arttı. Hafta içi bile pikniğe gider duruma geldik. Ağaçlardan meyveler koparmak, bahçeyle ilgilenmek ve mangalla olayı nihayetlendirmek güzel bir aktivitasyon. Mangalın vazgeçilmezi tabii ki köfte ve tavuk. Aşağıda size ızgara köfte tarifini vereceğim. Aslında yapımı herkese kolay gelebilir ancak tadına bakına içine konulan baharat bile tarifi değiştirebilir. Gelelim tarifine.
Malzemeler :
1 kilo yağlı ızgaralık kıyma
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karabiber
2 çay kaşığı kekik
2 çay kaşığı tuz
2 çay kaşığı isot
Yarım çay kaşığı pul biber
3 diş sarımsak
2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
Yapılışı :
Sarımsağı rendeleyin ve yukarıdaki tüm baharatlarla kıymayı iyice yoğurun. Et elinizi bırakmalı. Mangalda, 2-3 saat yoğurursanız dinlenmiş et daha güzel olur. Mangalda ızgara yapabilirsiniz. Afiyet olsun.

Tepsi Kebabı Tarifi

Antakya yöresine ait bir tarif şimdide. Antakya’da daha çok kasapların hazırladığı bir yemektir. Kebap sevenler için tadı konusunda garanti verebilirim. Yanına ayran ve pilavla, sonrasındada künefe ile menüyü tamamlayabilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun..
Malzemeler :
500 gr kıyma
1 adet soğan 
2 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı pul biber
karabiber, tuz
maydanoz
üzeri için ;
1 yemek kaşığı domates salçası
½ bardak su
domates
tuz
kırmızı biber
Hazırlanışı : 
Tepsi kebabının sosunu hazırlayarak başlayalım. Bir kasede salçayı su ile açıp suyunu ilave edelim ve sos haline gelene kadar karıştıralım.
Daha sonra kıymayı derin bir kaba alalım. İnce ince kıydığımız soğanı, maydanozu, sarımsakları ve baharatları ilave edip güzelce yoğuralım. Hazırladığımız köfteyi tepsiye bastırarak her tarafına yayalım. Üzerinede salçalı sostan sürelim. Domateside dilimleyip yerleştirelim. Önceden ısıtılmış 190 derecelik fırında 25-30 dakika kadar üzeri kızarana kadar pişirelim.

24 Haziran 2015 Çarşamba

Yuvalama Tarifi

Hazır Gaziantep yemeklerinden örnekler vermişken yuvalama çorbası ile devam edelim. Her bölgenin, yörenin damak zevki farklı. Yörenin birinde yapılan diğer yörelerde ufak değişikliklerle yapılsada esas yerindekinin tadını tutmuyor. Bu da orjinalliği bozuyor.
Yuvalama çorbası, yapımı biraz zahmetli olsada özel misafirlerinize ikram edebileceğiniz güzel bir çorba. Yapıp deneyin ama yolunuz düşerse Gaziantep’te de mutlaka için.
500 gr. kuşbaşı dana eti
500 gr. haşlanmış nohut
2 su bardağı süzme yoğurt
1 adet yumurta
2 çorba kaşığı tereyağı
1 çorba kaşığı nane
Un
Tuz
Yuvalama için :
400 gr yağsız kıyma
1 su bardağı pirinç
Tuz
Karabiber
1 adet soğan
Zeytinyağı
Nohudu akşamdan ıslatalım. Pirincide ayıklayıp süzgeçte süzmeye bırakalım. Ertesi gün nohudu, et ile birlikte bir tencereye koyalım. Üzerinede suyu katalım. Önce hızlı ateşte sonra da kısık ateşte pişirelim.
Tencerede kuşbaşı etlerin üzerine su ilave edip 20 dakika kadar haşlayalım.
Pirinci rondodan geçirelim ve bir kaba alalım. Kıyma, tuz ve karabiberi ilave edelim. Soğanıda ince ince kıyıp kıymalı karışıma atalım. İyice yoğurmaya başlayalım. Nohut büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayalım. 10 dakika kadar haşlayıp suyunu süzelim.
Haşlanan etlerle birlikte minik köftelerle haşlanmış nohutları ekleyelim ve kaynatalım.
Terbiyesi için bir kaba yoğurt, un, tuz ile yumurtayı alalım ve iyice çırpalım. Ayrı bir tencerede biraz pişirdikten sonra yuvalama tenceresine alalım. Hepsi beraber 10 dakika daha pişirelim. Ayrı bir tavaya tereyağını koyup eritelim. Naneyide ilave edip biraz daha kavuralım. Yuvalama çorbasını kaseye alıp üzerine tereyağını gezdirelim. Nefis çorbamız hazır. Afiyet olsun.


22 Haziran 2015 Pazartesi

Ali Nazik Kebabı Tarifi

Ali Nazik Kebabı, Gaziantep’te yapılan patlıcanlı etli bir yemektir. İkisi bir araya geldiği zaman tadına doyum olmuyor. Bu yemeği çok sık olmasada arada sırada yaparım. Buzdolabınızda hazır közlenmiş patlıcanlar olduğu sürece hiç vaktinizi almayacak bir et yemeğidir Ali Nazik. Sonundada kebap olduğuna bakmayın, oldukçada hafif bir yemek. Kıymalı olarak tarifini verdim size. Siz dilerseniz kuşbaşı ilede tarifi deneyebilirsiniz. Sonuç değişmeyecek, nefis bir lezzet:)

4 adet patlıcan
1 su bardağı yoğurt
1 diş sarımsak
tuz
karabiber
300 g yağlı kıyma
1 adet soğan
1 adet domates
2 adet yeşil biber
3 yemek kaşığı sıvı yağ
yarım tatlı kaşığı biber salçası

Ali nazik kebabı için soğanı ve biberleri doğrayalım. Domatesleride küp şeklinde doğradıktan sonra tavaya yağı koyup kıymayı kavurmaya başlayalım. Ardından doğradığımız soğanları hafifçe kavuralım. Biberlerle domatesi ilave edelim. Biber salçasınıda ekledikten sonra tuz ile karabiberi katalım.
Kıymayı hazırladıktan sonra patlıcanları közleyelim. Daha sonra kabuklarını soyup küp küp doğrayalım. Yoğurda sarımsakları rendeleyip patlıcanlarla karıştıralım. Tuz ve karabiberinide ekleyerek iyice karıştıralım.
Ali nazik kebabı hazır olmak üzere. Servis tabağına patlıcanlı karışımı koyalım. Üzerine sıcak kıymadan ekleyelim. Kıymanın yağına göre tereyağını kızdırıp üzerine dökebilirsiniz. Afiyet olsun.

21 Haziran 2015 Pazar

Çökertme Kebabı Tarifi

Birçok ismi var çökertme kebabının. Bodrum kebabı veya çentik kebabıda diyorlar. Ne derlerse desinler tadı değişmiyor. Çıtır çıtır patatesleri, sosu, yoğurdu ile tam ağzınıza layık. Evde pilav veya salata ile servis yapabilirsiniz. Ramazandada iftarda ailenizle birlikte afiyetle yiyebilirsiniz.
Malzemeler:
400 gr biftek
4 yemek kaşığı sıvıyağ
2 adet patates
sıvıyağ (kızartmak için)
sarımsaklı yoğurt
tuz
kırmızı pul biber
kekik
etin marinesi için:
1 adet soğan
2 diş sarımsak
4 yemek zeytinyağı
1 yemek kaşığı sirke
Kekik, kimyon
domates sosu için:
2 adet domates
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı zeytinyağı
tuz
Hazırlanışı :
Çökertme kebabı için biftekleri ince julyen şeklinde doğrayın. Etleri marine etmek için ise; sarımsak ile soğanı doğrayıp geniş bir kaba alalım. Etleride ilave ettikten sonra üzerini kapatıp marine olması için kenarda bekletelim. Şimdide domates sosunu hazırlayalım. Tavaya zeytinyağını alalım ve üzerine salça ilave edelim. Salçaları kavurduktan sonra domatesleri ekleyelim. Son olarakta tuzunu ekleyip karıştıralım ve ocaktan alalım.
Etimizi marine edip domates sosunuda hazırladıktan sonra 2 adet patatesimizin kabuklarını soyalım. Ardından kibri çöpü kalınlığında doğrayalım. Kızgın yağda kızartmaya başlayalım.

Patatesleride kızarttıktan sonra etleri bir tavaya alıp soteleyelim. Baharatlarınıda ekleyip biraz daha pişirelim. Servis tabağına aldığımız patateslerin üzerine sarımsaklı yoğurdu dökelim. Bunların üzerinede domates sosu ile etleri ilave edelim. Sıcak olarak servis edelim. Görüntüsü muhteşem. Rengarenk :) Afiyet olsun. 

19 Haziran 2015 Cuma

Kaburga Dolması Tarifi

Mardin’e özgü bir tarifle blog yazılarımıza devam ediyoruz. Mardin’e özgü dedik ama Mardin’e de kısaca değinmeden geçemeyeceğim. Türkiye’nin bence en güzel şehirlerinden bir tanesi. Her dinden insan var, hoşgörü var. Tam bir Mezopotamya şehri Mardin. Ben ilk kez Mayısta gittim ve tekrar gimenin planlarını yapıyorum ailemle. Sizde görmediyseniz ilk programınız buraya olsun.
Kaburga dolmasıda Mardin’in güzelliğine bir güzellik daha katmış. Ağır bir yemek ancak etler ağzınızda dağıldıkça yemeden duramıyorsunuz. Mardin’de kaldığım 2 gün boyunca hep Mardin yemekleri yedim. İlerde diğerleride sizlerle birlikte olacak. Ama şimdi geçelim tarifimize...
1 koyun kaburgası
1,5 yemek kaşığı kuş üzümü
3 adet soğan
200 gr. kuşbaşı et
1,5 yemek kaşığı dolmalık fıstık
4 yemek kaşığı tereyağı
2 su bardağı pirinç ( tuzlu ve kaynar suda yarım saat bekletilmiş)
8 su bardağı su
1 yemek kaşığı salça
karabiber
tuz
Kaburga dolması için öncelikle kasabınıza kaburganızın içini açtırın. Evde yaparım derseniz keskin bir bıçaklada bu işi halledebilirsiniz. İçini açtıktan sonra tuzlayarak kaburgamızı bir süre bekletelim.  Kuş üzümünün saplarını alıp ılık suda bekletelim. Ardından soğanları tavada güzelce kavuralım. Soğanı kavururken kuşbaşı etinide tavaya ilave edelim ve kavurmaya devam edelim. Etin rengi değişmeye başlayıncada baharatları ekleyebiliriz. Daha önceden yıkayıp beklettiğimiz pirinçleride etli karışıma ilave edelim. Karıştırdıktan sonra üzerine gelecek kadar su ekleyin. Su çekilincede 5 dakika kadar dinlendirin.  

Hazırladığımız karışımı kaburganın açtığımız yerinden dolduralım. Ne çok nede az doldurduktan sonra cepleri dikelim. Kaburganın üzerine salçayı sürdükten sonra kaburgayı alabilecek bir tencereye koyalım. Tereyağınıda eritip üzerine gezdirelim. Kaburganın her iki  tarafınıda az kızartalım ve yaklaşık 4 su bardağı ekleyelim. Tencerenin kapağını kapatıp 1 saat kadar pişmeye bırakalım. Etlerin kemikten ayrılma kıvamında olması gerekir. Eğer bu kıvamda değilse, su ilave etmemiz gerekecektir. Haşlamış olduğumuz kaburgayı 190 derecelik fırında üzeri nar gibi olana dek pişirelim. Yapımı uzun sürecektir ancak sonu herşeye değecek. Afiyet olsun... 

Kuru Köfte Tarifi

Bulutlar içerisindeymişcesine bazı detayları tam hatırlayamadığımız çocukluğumuz belkide hepimizin hala özlemini çektiği yıllardır. Bir resim, bir yemek, bir müzik bulutların içindeki çocukluğumuza hemen götürür bizi. Çocukluğumuzdaki yediğimiz yemeklerin lezzeti bile bambaşkadır. Bazen düşünüyorum acaba gerçekten çocukken yediğim şeyler daha mı lezzetliydi yoksa, odamı çocuk olmanın getirdiği bir ayrıcalıktı...
Çocukken işi nedeniyle şehir dışına sık çıkan babamın eve gelişleriyle mutfaktaki çeşitler hemen değişirdi, hemen annemin listesine mutlaka pirzola, köfte girerdi. Köfteler nedense o yıllarda şimdi yaptığımız gibi yassı yapılmaz şimdilerin çiğ köfte tarzında yumruk yumruk yapılırdı ve yanında mutlaka patates kızartılırdı ama patateste köfte kızartılan yağda kızartıldığı için köfte tadında patates kızartması olurdu. O zamandan bu yana tadı damağımda kalan pratik köftenin tarifini sizlerle paylaşmak istedim. Tabii ki yanına kızartması unutmayın:)
Kuru Köfte Tarifi
Yarım kg. az yağlı köftelik kıyma
1 su bardağı kuru ekmek
1 adet yumurta
2 adet soğan
Kimyon, karabiber
Tuz
3 su bardağı sıvı yağ (Kızartmak için)
Hazırlanışı :
Öncelikle soğanı rendeleyerek başlayalım. Daha sonra kuru ekmeği, rendelenmiş soğanı, yumurtayı ve baharatları kaba alalım. Kıymayıda ilave etikten sonra 15 dakika kadar güzelce yoğuralım.  1 saat kadar buzdolabında yoğurulan malzemeleri bekletelim. Çıkardıktan sonrada elimize yapışmaması için elimizi ıslatıp harcan alarak köfteleri hazırlamaya başlayalım.

Yağı kızdırdıktan sonra köfteleri kızartalım. Daha sonra servis tabağına alıp patateslerle birlikte servis edebilirsiniz.  Afiyet olsun...